Er du nysgerrig omkring de gamle bygninger der står rundt i Rebild bakker. Så kan du her kan du læse mere om de bygninger og hvad de er blevet brugt til igennem tiden. Der er i alt 5 bygninger rundt fra de gamle dage i Rebild Bakkerne.
Hyldgaardsminde
Hyldgaardsminde blev opkaldt efter Per Hyldgaard. Per Hyldgaard begyndte sammen med Top-Karen, at sælge kogende vand til de mange folk der besøgte bakkerne i sommerhalvåret. De solgte kogende vand, så besøgende selv kunne lave kaffe eller te. Peter Hyldgaard begyndte i stedet for kogende vand at tage betaling for at kunne parkere ens bil på hans jord for 25 øre pr. bil eller hestevogn, hvilket i løbet af en sæson godt kunne blive til en del.
I 1933 solgte Per Hyldegaard det lille husmandssted til Rebild National Park Board på den betingelse, at han måtte blive boende til sin død. I forbindelse med Rebildfesternes 50-års jubilæum i 1962 blev Hyldgaardsminde gennemgribende renoveret for midler skænket af brygger Carl Jacobsens jubilæumsfond. Huset blev indviet 23. Juni 1962 og er siden blevet brugt til modtagelse af bl.a. de kongelige.
I 1968 blev udbygningen til Hyldgaardsminde ombygget og indrettet til sekretariat for Rebild National Park Society. I dag bliver det brugt til den daglige administration.
Kilde: Bogen “Rebild Bakker”
Tophuset
I Tophuset boede Karen og Jens Andersen også kendt som Top-Karen og Top-Jens. Det guldkalkede hus med den lille tilbygning , hvor der tidligere var stald, havde de selv opført. Kampstenene til fundamentet blev fundet i omegnen og transporteret på trillebør. Træet til bindingsværket og taget kom fra skoven, og leret til klining af væggene blev gravet i skrænten neden for huset.
Tophuset var en stor tiltrækningskræft på mange kunstmalere i begyndelsen af 1900-tallet. Hos Top-Karen og Top-Jens holdte de maleren Karl Emil Lundgreen til for gratis kost og logi. Han gjorde sig til nytte, ved at male et langt bræt, hvor der stod “Øl, Sodavand og Kaffe.” Skiltet med det velklingende slogan blev sat op ude foran Tophuset, hvor Karen havde sit lille traktørsted.
I dag er Tophuset et spisested, hvor man kan komme og spise eller få en kop kaffe. Hvis du vil se mere om spise stedet og hvad de tilbyder kan du klikke her på linket. Menukort (topkaren.dk)
Kilde: bogen “Rebild Bakker”
Westernhuset
Westernhuset var normalt bare et gammelt skur og er nabo til Tophuset. Westernhuset blev så bygget om i 2017, hvor det blev lavet om og bruges idag, til selskaber, grupper, klubber og andet. Huset har plads til 70 gæster i alt.
Så hvis du mangler et fest rum eller selskabsrum så tag kontakt til Westernhuset (topkaren.dk)
Kilde: “Topkaren.dk”
Blokhuset
I 1929 rejste Max Henius, som er en af de tre der har formet den anerkendte Rebild fest, som folk kender idag. Han rejste i 1929 tilbage til Chicago, hvor han præsenterede ideen om at bygge Blokhusmuseum i Rebild bakker. I løbet af kort tid fik de samlet 60.000 kr ind til projektet, det blev hurtigt besluttet at få Blokhusmuseumet opført.
Det første blokhus blev opført i 1934. I 1987 blev det flyttet. Bjælke for bjælke blev det pillet fra hinanden, nummereret og flyttet fra placeringen nedenfor Cimbrerbakken til den nuværende mere markante placering ved indgangen til nationalparken.
Den 11.november 1993 nedbrændte Blokhuset, men året efter blev der bygget et nyt. Det blev først bygget i Staten Washington af gamle cedertræer samme steds fra. Derefter blev det skilt ad og afskibet til Danmark som samlesæt. Det stod klar til Rebildfesten i 1994, nøjagtig 60år efter det første Blokhus blev indviet. Det nye Blokhus er stort set identisk med det oprindelige.
I dag bruges Blokhuset til alle slags fester, selskaber, receptioner osv. og er indrettet i amerikansk stil med tilhørende bar. Blokhuset har plads til 130 personer. http://topkaren.dk/blokhuset/
Kilde: Rebild.dk
“Stalden”
Bygningen er Rebildselskabets administrationsbygning med kontorfaciliteter, arkiv og opbevaring. I marts 2023 har bygningen fået nyt stråtag, som var muligt ved støtte fra Melsen Fonden og LAG Himmerland, som hhv. gav 150.000 og 100.000. Tak til fondene for støtten.
Tak til LAG Himmerland for støtten til udskiftning af stråtag og installation af varmepumper.
Læs mere om støtte-ordningen her.